Haven van Blanes vernieuwd

VakantieBlanes.nl — Blanes is één van de weinige kustplaatsen aan de Costa Brava dat niet van een vissersdorp in een toeristenplaats is veranderd.

De haven van Blanes heeft immers nog een werkende vissersvloot die dagelijks uitvaart om velerlei soorten vis en ander zeevoedsel te vangen.

haven van Blanes
De oude haven van Blanes

Vele toeristen nemen dan ook de gelegenheid om af en toe de binnenkomst van de vloot van dichtbij te bekijken, en dan natuurlijk ook even de visafslag mee te maken.
Continue reading Haven van Blanes vernieuwd

Zie de haven van Blanes door de ogen van een schilder

Laatst hadden we het over de haven van Blanes — thuishaven van één van de belangrijkste vissersvloten aan de Costa Brava.

Of je er nou heen loopt om te genieten van de net daarachter gelegen ‘geheime’ strandjes van Punta Santa Ana, of om heerlijk op je gemak langs de pier te slenteren, er is vrijwel geen toerist (of plaatselijke bewoner) die de haven niet een paar keer in de week bezoekt.

Zo is het bijvoorbeeld heel leuk om, tussen 4 en 6 in de middag, de visssersboten binnen te zien komen. Vanaf het hoge gedeelte van de kade zie je dan goed hoeveel soorten vis en ander zeevoedsel wordt binnen gebracht.

De vangst wordt op handkarren naar de afslag gebracht, alwaar het direct wordt geveild — een proces dat je vanaf de galerij (gratis toegang) kan gadeslaan.

Later op de avond kan je dan de vers gevangen vis bij één van gerenomeerde visrestaurants in de buurt eten.

Hieronder zie je een impressie van de haven, gezien vanaf het strand tegenover La Palomera — de rots die zo’n beetje het midden tussen het oude en nieuwere gedeelte van Blanes aangeeft. (En ja, dat strand ligt op minder dan 50 meter afstand van onze vakantie appartementen)

Haven van Blanes

Veel vissers dorpen langs de kust van de Costa Brava zijn in de afgelopen vijftig jaar gaandeweg veranderd in toeristische trekpleisters.

Maar door de manier waarop het toerisme in Blanes groeide is de haven met haar vissersvloot altijd belangrijk gebleven.

Sterker nog, Blanes is vandaag de dag de belangrijkste leverancier van verse vis en zeevoedsel in de wijde omgeving.

Blanes Harbor

Bij de moderne visafslag, die u dagelijks gratis kan bezoeken, ziet u bestelwagens van viswinkels, groothandelaren, hotels en restaurants van heinde en verre — to Barcelona en Girona aan toe.

Wanneer je door de straten van het oude stadje loopt zie je overal hoe zeer de geschiedenis van het stadje me de visvangst verbonden is. Dat ging eeuwenlang hand in hand met scheepsbouw. Waar nu mensen op het strand liggen waren werden vroeger kleine en grote visserschepen gebouwd.

Veel toeristen lopen zomer’s meedere malen even naar de haven — de ene keer om de visserschepen te zien binnen komen, de andere keer om bijéén van de gerenomeerde visrestaurants te gaan eten. (Overigens, als je de locals naar de naam van het best visrestaurant van Blanes vraagt krijg je veel verschillende antwoorden — een indicatie van de rijke sortering goede restaurants).

Wil u zelf vis vangen? Dat kan vanaf de dijk.

Jachthaven

Maar dat Blanes van meer dan vis alleen leeft kan je onder andere zien aan de jachthaven — die tussen de vissershaven en het stadje ligt.

Blanes Harbor

Beschut door de heuvel van St. Juan, waaraan diverse zeer duur uitziende huizen kleven, biedt de jachthaven plaats aan honderden vaartuigen — van piepkleine sloepjes tot volwaardige zeejachten.

Dit is wellicht een goede gelegenheid om te vermelden dat wij zelf hier ook een mooie (vissers)boot hebben liggen.

Wilt u tijdens uw vakantie de zee op — voor een rondvaart of om te vissen — dan is deze boot te huur.

Tip: aan de kant van de promenade, bereikbaar via het parkeerterrein even verderop, ligt een onofficieël strandje.

Het is eigenlijk niet de bedoeling dat dit als zodanig gebruikt wordt, maar veel plaatselijke bewoners — alsmede een handje vol toeristen — doen dan wel.

Tussen de op het zand geparkeerde sloepen kan je min of meer uit het zicht zonnebaden.

Nog een tip: de dijk aan de zeekant van de jachthaven is een ideale plek voor een mooi uitzicht over Blanes. Vanaf deze dijk kan je prachtige foto’s maken.

Storm

Wist u dat Blanes ‘mild’ betekent? Dat is een verwijzing naar het klimaat. Het wordt ‘s zomers niet bloedheet en ‘s winters niet berekoud.

Maar hoewel het weer tijdens de vakantie seizoenen overwegend prachtig is, kan het ‘s winters toch aardig spoken.

Tijdens menige winterstorm worden grote lappen strand weggevaagd — iets waar toeristen niets van merken daar de stranden altijd op tijd worden gerepareerd.

Op 26 December, 2008, was er een zeer sterke storm. Men zegt dat het de ergste storm sinds de jaren 50 was, en dat geloven wij graag.

Tijdens die storm werdt een deel van de dijk rondom de vissershaven beschadigd. Er lagen al lang plannen om die dijk langer en sterker te maken, maar nu komt het er dan ook eindelijk van.

Vorige maand is een contract uitgeschreven. De haven wordt voor een bedrag van 22.7 miljoen Euro gerestaureerd en uitgebreid.

De bestaande dijk wordt vervangen. Hij wordt breder en langer. Daarbij wordt de wandelpromenade verbeterd en zal u net als nu het geval is nog steeds kunnen zien wat de vissers zoal hebben gevangen.

Ook wordt er aan de kant van de jachthaven een kade gebouwd voor de ferry boten die de hele dag door mensen tussene Blanes en andere badplaatsen heen en weer varen.

Blanes: vakantie badplaats met schone stranden en schoon water

Wist u dat Blanes geliefd is om haar schone stranden — en de goede kwaliteit van het zeewater?

De diverse stranden van Blanes mogen al jaren de Blauwe Vlag dragen, en zo’n vlag krijg je niet zo maar.

Crystal clear water
Blanes’ crystal clear water and clean beaches
ensure a carefree vacation

De Blue Flag organisatie stelt hoge eisen.

Pas als daarin voldaan is — ieder jaar weer — krijgen stranden het recht de Blauwe Vlag te tonen.

Die staat onder andere garant voor de kwaliteit van het zeewater, een schoon strand, goede faciliteiten en duidelijke informatie borden.

Op het strand mag bijvoorbeeld niet worden gecampeerd. Dat kan ook niet, want elke nacht worden de stranden schoon gemaakt.

‘s Ochtends zien je dan ook duidelijk dat de kilometers strand ‘s nachts zijn geharkt.

Overigens mogen honden tijdens de zomer maanden niet op het strand komen.

De Blauwe Vlag organisatie eist ook dat er genoeg toiletten beschikbaar zijn, en dat de boel grondig wordt schoon gehouden.

Verder moet en drinkwater aanwezig zijn.

Douches zijn niet vereist, maar die zijn langs alle stranden van Blanes wel beschikbaar.

Mocht u uzelf liever thuis omkleden of aldaar gebruik maken van het toilet en/of de douche, geen probleem. Uw vakantie appartement ligt dicht genoeg bij het strand.

Video: Blanes, Spanje — het begin van de Costa Brava

Wellicht ben je al eerder in Blanes op vakantie geweest. Dan hoeven we je niets over deze mooie badplaats te vertellen. Ga gelijk door naar het filmpje…

Je ziet vast veel dingen die mooie herinneringen op brengen.

Of, wie weet, ga je dit jaar voor het eerst. In dat geval zal dit filmpje slechts een zeer beperkt voorproefje geven.

Blanes is een ideale vakantie bestemming. Het stadje biedt zon, zee, eeuwen-oude cultuur, moderne winkels, fantastische restaurants, gezellige tapas bars…

Of je je vakantie aan de Costa Brava nou door brengt in een hotel, op een camping of in één van onze vakantie appartementen, een vakantie in Blanes zal nooit je laatste bezoek zijn.

Huur een self-catering appartement vlak bij het strand