Haven van Blanes vernieuwd

VakantieBlanes.nl — Blanes is één van de weinige kustplaatsen aan de Costa Brava dat niet van een vissersdorp in een toeristenplaats is veranderd.

De haven van Blanes heeft immers nog een werkende vissersvloot die dagelijks uitvaart om velerlei soorten vis en ander zeevoedsel te vangen.

haven van Blanes
De oude haven van Blanes

Vele toeristen nemen dan ook de gelegenheid om af en toe de binnenkomst van de vloot van dichtbij te bekijken, en dan natuurlijk ook even de visafslag mee te maken.

Die visafslag wordt bezocht door restaurateurs en visboeren van heinde en verre. Niet zelden zie je autos van viswinkels in Barcelona of restaurants in Girona.

En natuurlijk kom je er ook chefs van de plaatstelijke restaurants tegen. Mede door de haven met haar actieve vissersvloot staan de restaurants in Blanes zo goed bekend.

Als je de afgelopen twee jaar Blanes hebt bezocht weet je dat er veel werk aan de haven werd verricht.

Het vernieuwen en verstevigen van grote waterkeringswal stond al jaren in de planning.

Maar zoals dat wet vaker gaat in Catalonia en andere deelstaten ging aan het uiteindelijke werk een langgerekt spel financieel touwtrekken met de Centrale Regering in Madrid aan vooraf.

De Grote Storm

Maar de historische storm van December, 2008 bracht uiteindelijk de doorbraak.

Blanes werd, net zoals vele andere steden langs de Costa Brava, getroffen door de zwaarste storm sinds 50 jaar.

Daarbij kreeg de oude haven het zwaar te verduren. Stukken steen en cement braken af van de grote kade muur, en een aantal boten braken los en werden speelballen van de golven.

Op de video zie je bijvoorbeeld hoe één van de toerboten, waarmee je normaliter naar Lloret de Mar, Tossa de Mar, en andere plaatsen langs de kust vaart, op het ‘Platja de Blanes’ te pletter wordt geslagen.

Toen kwam de regering uiteindelijk — met voor Spaanse begrippen redelijke snelheid — met het benodigde geld over de brug.

Het contract voor de uitbreiding en verbetering van de haven werd in Januari 2010 getekend, en eerlijk gezegd waren veel mensen verbaasd dat het werk in Februari van dit jaar grotendeels klaar was.

Zoals je aan het begin van de tweede video kan zien is de uitbreiding van de haven zo gedaan dat de strandjes van Punta de Santa Ana gespaard zijn gebleven. Dat moest ook wel, want Spanje is enorm zuinig op haar natuurschoon.

Het grote werk is dus klaar. Momenteel is men nog bezig met het afwerken van het één en ander.

De stadsraad van Blanes wil het hele haven gebied, inclusief haar restaurantjes, promoten.

Het stadje hoopt dat zowel toeristen als ook bewoners wat vaker een rondje haven onderdeel laten zijn hun dagelijkse wandeling.

Een goede tijd om dat te doen is in de vroege ochtend, maar natuurlijk ook laat in de middag.

Vanaf een uur of 4, half vijf, komen de vissersboten één voor één de haven binnenlopen. De vangst wordt op handkarren geladen en naar de visafslag gereden.

Ook later in de avond is het gebied de moeite waard. Je hebt en een mooi uitzicht over het verlichtte stadje.

Meer versteviging

Tja… al is de nieuwe haven dan nog zo stevig gebouwd, de kracht van de zee is — vooral tijdens een winterse storm — niet mis.

Daarom worden er momenteel wat extra versterkingen aangebracht. Grote blokken beton worden buiten de nieuwe havenmuur en zeekering gestort om de golven nog eerder te breken zodat ze niet met volle kracht tegen de muren slaan.

Ook wordt er volop gewerkt aan de uitbreiding van de jachthaven. Wanneer dat werk voltooid is — naar men hoopt in Juli, 2014 — zal je nog grotere (duurdere) jachten de haven zien binnen lopen.

Het gaat goed met Blanes!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *